Katteindhegningen

(Our old cat run - English version still pending)

Da vi sommeren 2010 flyttede fra lejlighed til rækkehus, fik vi mulighed for at tilbyde vore katte meget bedre udendørsforhold end den altan, de hidtil havde måttet nøjes med.

Den overdækkede terrasse på 17 m² indbød ligefrem til at bygge en løbegård. På lidt længere sigt er planen at indhegne resten af vores lille have, som blot er 70 m² i alt.

Selv om området er fredeligt, har vi valgt, at vore katte ikke skal rende frit omkring. Risikoen for ulykker, slagsmål eller smitsomme sygdomme er ganske enkelt for stor. Og der er heller ingen grund til at vænne dem til det frie liv, for hvis vi på et tidspunkt igen får en kat med stamtavle, vil det helt sikkert være et krav fra opdrætteren, at haven er indhegnet.

Indhegningen skulle helst ikke kunne ses over hækken, så derfor blev højden 175 cm. Jeg havde valgt plastbelagt hønsenet i 100 cm bredde, så da terrassen er 575 cm bred, gav konstruktionen sådan set sig selv med 100 cm mellem de lodrette stolper, dog lidt smallere ved døren og de to yderpartier. Da terrassen rager længere ud end altanen ovenover, skulle åbningen mellem dem også overdækkes med en bane hønsenet.

Indhegningens ramme er bygget af trykimprægnerede taglægter. De er billige, men det er en god ide selv at håndplukke dem i byggemarkedet, da kvaliteten er meget svingende. Soklen er hævet 1 cm over fliserne, så regnvandet kan løbe væk. Alle samlinger er med lim og skruer i såkaldte 'halvfældninger'. Man skal hele tiden huske at tænke lidt fremad, så alle udskæringer er klar, inden en lægte monteres. Terrassens sider er heldigvis af træ, hvilket gør det meget lettere at fastgøre lægterne med vinkelbeslag.

Jeg købte en billig sømpistol til at montere hønsenettet på rammen. Det buler lidt, så jeg burde nok have gjort mig lidt mere umage med at stramme det ud. Lågen er bygget af høvlet 2½ x 2½ cm liste, som foruden samlingerne har hjørnebånd til at holde formen. Døren holdes lukket med en kattesikker skudrigle. Hængslerne sidder i højre side og åbner indad. Hvis man regner med lidt luft mellem dør og ramme, er det nemmere at få det hele til at passe.

Jeg er ikke en udpræget handyman, hvilket da også ses på det færdige arbejde, men alligevel tog det mig ikke mere end sammenlagt 12 timer at bygge indhegningen med bore- og skruemaskine som eneste mekaniske hjælpemidler. Hønsenettet kostede 219 kr (Nordic Agro), lægte og liste 348 kr (Stark) og beslag, skruer og lim ca. 200 kr (Jem & Fix), så i alt har indhegningen kostet os mindre end 800 kr.

Indhegningen stod klar den dag, vi og kattene flyttede ind. Uden den mindste tøven gik de frem til hegnet og kiggede ud på deres nye, vide verden.

Milly har altid været indekat, så alle indtrykkene var næsten for meget for hende i starten. Hun tager dog sit ansvar som førstekat meget alvorligt, så hun er altid først til at inspicere terrassen om morgenen. Bare lige en runde og så ind igen, hvor hun har overblikket fra sin residens i øverste køje. Snehvide har været mere nysgerrig efter at suge alle havens indtryk til sig, og kan sidde derude i timevis.

Og selv om hun ellers ikke er nogen klatrer, skulle Snehvide da også lige prøve, om hun kunne komme over hegnet. Hun havde ikke regne med overdækningen...

Det hænder også, at naboens Molly kommer ind i haven. Så sidder de og nedstirrer hinanden, indtil Molly har fået nok og går sin vej...

Snehvide holder også meget af at gå tur. Det går mest ud på at markere sig ved at gnide kinden mod alle de gode steder, så de andre katte kan lugte, at det er hendes have nu...

Indhold

Danish


Katteindhegning

Jeg har også skrevet om indhegningen på Pictures Of Cats:
Our new Cat Enclosure or Catio


Detailbilleder:

Billede 1: Sokkel

Billede 2: Samling

Billede 3: Fastgørelse til væg

Billede 4: Manuel sømpistol

Billede 5: Låge

Billede 6: Skudrigle


Milly kigger ud

Flugtsikkert?

Snehvide tester sikkerheden.

Så går vi da bare en tur i stedet.