Indhegnet have for sikkert katteliv

Vores katte skal ikke være tal i den triste statistik med næsten 200 trafikdræbte katte hver eneste dag. Derfor har vi indhegnet haven, så de ikke kan løbe frit omkring i nabolaget. For selv om vi bor i et fredeligt område, er risikoen for trafikulykker, løsgående hunde, slagsmål med andre katte eller smitsomme sygdomme alligevel for stor til, at vi tør tage chancen.
Desuden er det os, der har valgt at have kat og ikke vore naboer. At holde kattene på egen matrikel er den enkle måde at undgå ballade med at kattene sviner i børnenes sandkasser eller ridser bilerne på parkeringspladsen.

Vi startede med at bygge en løbegård på terrassen, da vi flyttede ind, men efter et års tid besluttede vi at indhegne resten af den lille have på 70 m². Løbegården fik lov at blive stående vinteren over, før vi rev den ned. Vi skulle lige være sikre på, at den nye indhegning var sikker nok til at holde kattene inde.

Indhegningen er dimensioneret til at være flugtsikkert - både for de atletiske katte og for de lidt mere udspekulerede.
Hegnet er en bane hegnstråd 180 cm bred, hvilket er den maximalt tilladte hegnshøjde her.
Maskestørrelsen er 10x5 cm, som er tilstrækkelig til at holde voksne katte inde.
Øverst er der et vandret indhæng på 30 cm. De færreste katte kan nemlig lide at kravle med ryggen nedad.
På indhænget sidder 2 eltråde tilsluttet et stødagregat for mindre husdyr. Bare for en sikkerheds skyld, hvis en af dem alligevel skulle komme derop...

Indhænget kunne muligvis undværes, men ved at placere strømtrådene på det kommer de også fri af hækkens blade.
Vi har ingen høje træer, der kan hoppes over fra, og træstubben og fuglebrædtet er flyttet ind på midten.

Vi kunne også have valgt helt at overdække indhegningen med net, men vi sætter pris på fuglelivet, som udfolder sig, når kattene er inde.
Med en max-højde på 180 cm ville en overdækning også føles ret klaustrofobisk, ligesom der om vinteren ville kunne samle sig en tung dyne af sne ovenpå.

Stolperne står i stolpespyd, der er banket 75 cm ned i jorden. En nedgravet stolpe skal ellers normalt have en tredjedel af sin længde under jorden, men eftersom hegnet står midt inde i hækken, holder det nok.
Jeg er i hvert fald glad for, at jeg valgte stolpespyd frem for at grave stolperne ned, for der var mange sten og murbrokker lige under muldlaget.

Havelågen har jeg selv bygget efter en opkrift på Handyman.dk. Jeg har sat en Ruko-smæklås på, så der ikke er nogen, der kommer til at åbne den udefra ved en fejltagelse.


Indhold

English


Katteindhegning


Detailbilleder fra den nye indhegning:


Stolperne i stolpespyd


Lægter øverst på stolperne


Hegnstråd i 180 cm bredde


Maskerne er 10x5 cm


Vandret indhæng 30 cm


Eltråde


Nervus stødagregat